2 min read

Nomen est Omen

Waarom het nooit iets zal worden met Henk Otten. En het is iets anders dan je denkt...
Nomen est Omen

Op mijn vakantieadres las ik hoe Henk Otten door zijn voormalige maatjes van de FvD te grazen werd genomen.
Arme Henk.
Je zult maar zo’n voornaam hebben. Dan sta je namelijk vanaf je geboorte met één nul achter. Helemaal als je tegenstrever Thierry heet, dan weet je dat je eigenlijk beter kunt inpakken. Ga maar na: hoeveel beroemde Henken die tot iets in staat zijn kent u eigenlijk? De laatste getalenteerde was ongetwijfeld Hofland, maar sinds die dood is is er geen voornaamnaamgenoot van enig statuur opgestaan.
Reclamemakers weten dat ook, let maar op, zodra er een totaal gemiddelde burgerlul in een commercial wordt opgevoerd, dan heet die steevast Henk. Zo’n in ANWB garderobe gehulde Henk heeft bovendien vaak een dominante echtgenote, Ingrid, die bij voorkeur hard en snerpend in het openbaar haar sullige mannetje terechtwijst. En heus, reclamemakers doen dat niet zomaar, die zoeken dat soort dingen altijd tot op de bodem uit en besteden tienduizenden euro’s aan onderzoek. (“Jongens, en dan struikelt Henk over de laatste trede van het trapje van de camper…”)
Niet voor niets hoor je nooit iets over Gekke Theo, maar Gekke Henkie (“Ik ben gekke Henkie niet!”) kent iedereen. En je hebt er meteen beeld bij, toch?

Wat ook niet helpt, is dat die naam zich veel te eenvoudig laat afkorten, en geloof me, dat gebeurt op grote schaal, en tot op hoge leeftijd. Hoe oud of senior je bent,  al ben je twee meter pure geripte muscle met een minimaal vetgehalte, het maakt niet uit, maar altijd zullen puisterige millennials je begroeten met de kreet “Hee Henkie!” Probeer dat maar eens met Thierry. Dat werkt dus niet.


Nou heeft die Henk Otten, (in combinatie met die achternaam zie ik trouwens meteen een iets te zwaarlijvige plantsoenarbeider met een achterstand op de arbeidsmarkt voor me, of een in zurige bevervellen gewentelde rottende boomstam) dat zelf ook wel door.  Daarom doet hij op Twitter wat sommige Henken bij wijze van noodgreep uithalen: jezelf upgraden naar het beter klinkende, licht kakkineuze Hendrik. Maar ja, als het beweegt als een Henk, klinkt als een Henk en eruitziet als een Henk, dan is het een Henk. Daar verandert geen lieve moedertje aan. Nee, die Groep Otten, dat wordt echt helemaal niks. Geloof me, ik weet dat soort dingen. Sorry Henk.